Bazı araştırmacılar, kontrol noktası inhibitörleri olarak adlandırılan kanser immünoterapi ilaçlarını kullandıktan sonra kadınların ölme ihtimalinin erkeklerden iki kat daha fazla olduğunu, ancak bu farkın sebebinin yan etkilerden mi yoksa tedavinin işe yaramamasından mı kaynaklandığının net olmadığını söylüyor.

Pembrolizumab (Keytruda), nivolumab (Opdivo) veya ipilimumab’ı (Yervoy) içeren,  bu yeni ilaç sınıfı, kanser tedavisinde kesinlikle devrim yarattı. Bazı Amerikan Üniversitelerindeki araştırmacılar söylediğine göre; genel olarak bu ilaçlar kanserle savaşmak için bağışıklık sistemini tetikleyerek çalışırlar, ancak ciddi veya bazen yaşamı tehdit eden yan etkilere de neden olabileceğini söylemektedirler.

YORUM

Gerçekten, bazı kanser bilim merkezlerindeki bağışıklığa dayalı kanser ilaçları araştırma sonuçlarına göre  erkeklerin daha avantajlı olduğunu gösteren bilgiler var. Belki de bağışıklığa dayalı kanser ilaçları için cinsiyetin bir önemli rol aldığına dair kesin kanıtlar ileride çıkar. 

Kanser tedavisi olanlar için önemli bilgi, bağışıklığa dayalı kanser ilaçları gerçekten son zamanlarda devrim yarattı. Yurt dışında, özellikle Belçika’da bu tedaviye cevap verme ihtimaliniz ve hangi ilaçların işe yarayabileceği gibi bilgileri veren bilim merkezleri bulunmaktadır. 

İnternette, kanser gen testi diye aratabilirsiniz. NGS olarakta arayabilirsiniz.