OKÜLER HİPERTANSİYON - YÜKSEK GÖZ BASINCI - SEBEBİ NEDİR

OKÜLER HİPERTANSİYON

Oküler hipertansiyon nedir, Oküler hipertansiyon genellikle göz içi basıncı olarak adlandırılan göz içindeki basıncın normalden daha yüksek olduğu herhangi bir durumu ifade eder. Göz basıncı, gözün içinde oluşan basınçtır. Göz içindeki basınç, tonometre adı verilen bir alet kullanılarak ölçülür. Göz tansiyonu milimetre cıva (mm Hg) cinsinden ölçülür. Normal göz basıncı 10-21 mm Hg arasında değişir. Oküler hipertansiyon, 21 mm Hg’den büyük bir göz tansiyonudur.

YÜKSEK GÖZ BASINCI – SEBEBİ NEDİR

Yüksek gögöz içi basıncı, oküler hipertansiyonu olan kişilerde bir endişe kaynağıdır. Yüksek göz basıncı neden olur, Göz içindeki yüksek basınca, gözdeki sıvı üretiminde ve süzülmesindeki dengesizlik neden olur. Normalde sıvıyı gözün içinden boşaltan kanallar düzgün çalışmaz. Sürekli olarak daha fazla sıvı üretilir, ancak düzgün çalışmayan süzülme kanalları nedeniyle boşaltılamaz. Bu, göz içinde artan miktarda sıvı ile sonuçlanır ve böylece göz basıncı yükseltir.

Göz içindeki yüksek basıncı düşünmenin bir başka yolu da bir su balonu hayal etmektir. Balona ne kadar çok su konursa, balonun içindeki basınç o kadar yüksek olur. Gözün içinde çok fazla sıvı olduğunda aynı durum söz konusudur, ne kadar fazla sıvı olursa, basınç o kadar yüksek olur. Ayrıca, bir su balonunun içine çok fazla su konulduğunda patlayabileceği gibi, gözdeki optik sinir de çok yüksek bir basınçla hasar görebilir.

http://www.kelimedamlasi.com/2021/02/huzursuz-bacak-sendromu-nedir-huzursuz.html