NOEL BABA AZİZ NİCHOLAOS, KİMDİR, NERELİDİR, NEREDE YAŞADI

      Hepimiz onu Noel baba olarak biliriz. Asıl ismi Aziz Nicholaos’tır. Aziz Nicholaos ( nikolaos ) kimdir, Noel baba nereli, Nerede yaşamıştı, Müzesi ve adası nerededir, kilisesi nerededir.

aziz nicholaos heykeli, noel baba

Bu gün size bunları anlatacağım. Noel baba nerede yaşamıştır, Aziz Nicholaos 4 .yy da Likya’nın Myra şehrinde yani Antalya’nın  Demre ilçesinde yaşamıştır. Aziz Nicholaos, Likya’nın Patara limanında dünyaya gelmiştir. Küçük yaşta annesi ve babasını kaybetmiştir. Cömert, yardımsever ve aklı başında olan Aziz Nicholaos’a ailesinden çok yüklü miktarda servet kalmıştır. O yardımseverliği ve ince fikirleri dolayısı ile bu servetle çok rahat bir hayat sürmek yerine yaşlıları, çocukları ve fakirleri kollayıp gözetmiştir. O dönemlerde başpapaz olan amcası, Aziz nicholaos’u yardımseverliği ve topluma faydalı düşünceleri ile yanına alıp yetiştirmek istemiştir. Amcası Aziz Nicholaos’u rahip olarak yetiştirmiştir. 

aziz nicholaos kilisesi manzarası

   O dönemlerde yetişmiş  antik yunan filozof  ve düşünürleri gibi o da Ege kıyılarında yaşamıştır. Ege bölgesi kıyılarının Akdeniz’e uzanıyor oluşu, birçok medeniyetin, antik yunan kalıntılarını Egeden Akdeniz’e, Akdenizden ise Egeye taşımaktadır. Ege bölgesinde yer alan milyarlarca adalardan bir tanesinin ismi de Aziz nicholoas adasıdır. 
   Ege bölgesinin, Muğla ilinin Fethiye ilçesinde yer alan adada yaşayan Nicholaos, M.S 5. yy’larda belirli bir süre buralarda  yaşamıştır. Fethiye ilçesine ait bu adaya Aziz Nicholaos, kilise, Şapel dini eğitimli okullar için gelmiştir. Rahip olan Aziz Nicholaos bu adada eğitimler vermiştir. Sonraları ise bu ada birçok kişinin için Hac görevini gerçekleştirdiği yer haline gelmiştir. Fethiye- Ölüdenizden kalkan tekneler ile ulaşım kolaylık ile gerçekleşebilmektedir. Tarihin koynunda denize girmek bu olsa gerek diyeceksiniz. Antik yunan kalıntılarını bağrına basan Fethiye- Aziz Nicholaos adası size muhteşem bir M.S’nın sırlarını açıklıyor. Bu adaya hayran kalacaksınız. 

Aziz Nikolaos Kilisesi

aziz nicholaos kilisesi girişi



 Aziz Nicholaos’ın kilisesi

Noel baba kilisesi nerededir, Aziz Nicholaos’ın kilisesi Antalya’nın Demre ilçesinde yer almaktadır. Daha girişte size hoş geldin diyen kilisenin kendine has bir büyüsü var
Sanki içeriye girdiğinizde sizi kendine doğru çekip

alıyor. Daha adımınızı atar atmaz kapılıyorsunuz 400’lü 500′ lü yılların büyüsüne. İçerideki akustik seslerin yansıması, sanki o dönemlerden bir şeyler fısıldıyor kulağınıza. Duvarların o döneme ait izleri çağırıyor kendine. Mahkemesinin  yükselen duvarlarında bir fahişenin kendini savunmak için cümle arayışlarını duyuyorsunuz ve duvarlar boyu yükseliyor haykırışları. 
   

aziz nicholaos kilisesi

Göklere kadar çıkan duvarlar sonra bir yerlerde nasıl oluyorsa birleşiyor. Bu tıpkı bir ayin için birleşmeyi andırıyor. Tavanın birleşimi etrafında resimler karşılıyor sizi. Alabildiğine yoğun, düşsel, biraz Rönesans tablosundaki figürler gibi, biraz da o dönemin insanlarını yansıtır gibi. 
Noel baba, St. Nicholas’ın anlatmak ile bitmeyeceği özelliklerini ve kilisesini keşif için yanımda biraz da size yer açıyorum. Öldükten sonra bu kiliseye gömülen Aziz Nicholaos’ın kemikleri 1000 ‘li yılların sonuna doğru İtalyan denizciler tarafından İtalya’nın Bari şehrine götürülmüştür. 

    Tüm Avrupa da büyük ilgi gören ve tanınan Aziz Nicholaos, sanki Demre’deki kilisesindeymiş gibi Demre, aynı şekilde yoğun ilgi görüp ziyaretçileri ile karşılanmaktadır. Antalya ilinden İlçeler otobüsü ile çok kolay ulaşım sağlanmaktadır. 

antalya aziz nicholaos mezarı



      Peki ya bu koca ilçede sadece Noel baba müzesi, Aziz Nicholaos kilisesi mi bulunmaktadır? 

Demre, kendi başına ayrı bir güzelliğe ve yerleşime sahiptir. Tüm gün sıkılmadan gezip eğlenebilirsiniz. Bir sonraki gezi rehberimde buluşmak üzere. Daha yiyecek ekmekten çok, gezecek yerimiz var 🙂 Yazın kokusunu almaya başladığımız şu günler de gezmek en çok bize yakıştı 😉 iyi günler, keyifli gezmeler 🙂

http://www.kelimedamlasi.com/2021/12/aralik-ayi-yapilacaklar-listesi-ne.html