Son yıllarda, giderek artan sayıdaki dünya tıp ve halk sağlığı grupları, insanları dikkatli içki içmeleri ( alkollü içecekler ) konusunda uyarmak için harekete geçti. Halkı bilinçlendirme kampanyaları başlattı ve alkolün, tütün ve obezitenin ardından kanserin de üçüncü önde gelen önlenebilir nedeni olduğuna dikkat çekti.
Alkollü içeceklerin meme ve kolon kanserleri de dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerine neden olabileceğine dair güçlü bilimsel fikir birliği olduğu görülmektedir. Tıp uzmanları, alkolü içeceklerin; ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu ve karaciğer kanserleri dahil olmak üzere çeşitli kanserler için bir risk faktörü olarak uzun zamandır kabul edilen bir gerçek.
Şimdilerde birçok ülke’de alkol tüketimini kontrol altına alabilmek için halk sağlığı örgütleri çabalarını artırıyor. Dünyanın en yüksek içme düzeylerinden birine sahip olan Avrupa Birliği, bu yılın başlarında alkollü içeceklere yeni sağlık uyarıları eklemeyi ve 4.8 milyar dolarlık bir planın parçası olarak alkollü içeceklerin pazarlanmasına yönelik yeni vergileri ve kısıtlamaları planladığını duyurdu.
Alkol tüketimini kontrol altına almak için uygulamalardan örnek olarak, Şarap ve şampanyasıyla ünlü Fransa bile, ülkenin önde gelen ölüm nedeni olan kanserle mücadeleye yönelik 10 yıllık bir planın parçası olarak içki içmeyi caydırmak için yeni uyarılar ve politikalar yayınlayacağını duyurdu.